Slivkovo-makové muffiny

Sezóna sliviek je jedna z mojich najobľúbenejších. Hlavne preto, lebo zbožňujem slivkový lekvár. Aj som ho tento rok varila, teda piekla. Pôvodne mal byť úplne bez cukru, ale nemala som dosť zrelé slivky, tak som musela trošku prisladiť. Chystám sa však ešte na jeden pokus s extra sladkými slivkami. Slivky ja môžem na všetky spôsoby, čerstvé, sušené aj pečené. V kombinácii s makom sú pre mňa neodolateľné. Sladké a trošku kyslasté s vôňou škorice. No jednoducho mňam 😁.
Ešte mi ostalo zopár domácich sliviek, tak som sa rozhodla upiecť aspoň zopár muffinov skôr, ako ich všetky zjem. Muffinky mali jedinú chybu a to takú, že som do nich mala pokrájať oooooveľa viac sliviek 😁.
Slivky sú skvelé, lebo obsahujú veľa rôznych vitamínov a priaznivo pôsobia na trávenie. Mak je výborný, lebo obsahuje veľa vápnika a má aj slušný podiel bielkovín. Takže to je určite nielen chutná, ale aj zdravá kombinácia.
Potrebujeme (6 ks muffinov):
slivky
1 hrnček ovsených vločiek
pol hrnčeka maku
2 vajcia
1 banán
1 ČL kypriaci prášok (ideálne bezfosfátový)
mletá škorica
slivkový lekvár (nemusí byť)
1 PL med (v prípade, že ste mali menej sladký banán, ale nemusí byť)
Ako na to?
Ovsené vločky si v sekacom mixéri na jemno zomelieme. Preložíme do misky a prisypeme mak. Premešiame. Do mixéra si vložíme na kúsky pokrájaný banán a pridáme 2 celé vajcia. Všetko spolu vymixujeme, kým sa hmota dostatočne nespojí a dosiahneme peknú krémovú konzistenciu. Primešame k vločkám a k maku. 
Pridáme mletú škoricu podľa chuti, kypriaci prášok a môžete pre chuť pridať aj trošku slivkového lekváru. Ja som pridala tak 2 čajové lyžičky. Podľa potreby dosladíme medom. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme na drobno pokrájané kúsky sliviek a zľahka vmiešame.
Navrstvíme do košíčkov a vrch ozdobíme slivkami. Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút.

Dobrú chuť 😊


Komentáre

Obľúbené príspevky