Cviklové placky s bryndzovým dipom


Asi najčastejšie vyhľádávame inšpirácie na zdravšie obedy. Možností je pritom neúrekom, nemusia to byť vždy len cestoviny so syrovou omáčkou. Najväčšiu službu svojmu zdraviu urobíte, keď zaradíte do jedálnička viac zeleniny. Zelenina obsahuje vlákninu, ktorá je pre správne fungovanie tráviaceho systému nevyhnutná, ktorý potom dokáže efektívnejšie využiť nutrienty obsiahnuté v strave a zároveň z tela účinnejšie vylučovať odpadové látky. Navyše, základ našej celej imunity tvorí práve zdravá črevná flóra.
Samozrejme úplne najvhodnejšia je surová zelenina, ale nie všetky druhy zeleniny bežne konzumujeme surové. Takýto príklad je pre mňa aj cvikla. Je to úžasna a zdravá zelenina, ktorá je nabitá vitamínmi, minerálmi, antioxidantami, detoxikuje organizmus, posilňuje imunitu a okrem iného znižuje aj krvný tlak (mne až príliš a vždy keď zjem niečo čo obsahuje veľa cvikle, tak si musím dať hneď potom kávu).
Donedávna som cviklu vedela využiť iba ako súčasť zeleninovej šťavy. U nás však dosť fičia placky (cuketové predovšetkým), tak som sa rozhodla skúsiť cviklu využiť aj do placiek a boli veľmi chutné, hlavne v kombinácii s bryndzou, ktorá perfektne dopĺňala ich mierne sladkastú chuť.

Potrebujeme:

100 gr ovsené vločky
80 gr varená cvikla (cca. 1 celá menšia cvikla)
1 vajce
cca. 150 - 200 ml mlieka
soľ, korenie
bryndza
jogurt
ľanové semienka/tekvicové semienka/pažítka/jarná cibuľka na dozdobenie

Z tohto množstva mi vyšlo tak cca. 2,5 porcie alebo 2 väčšie porcie. Ja som si ako jednu porciu dala 5 placiek s priemerom cca. 7 cm. Malo by výjsť tak 10 - 12 placiek, podľa toho, akú zvolíte hrúbku.

Cviklu si uvaríme do mäkka vo vode. Keď trošku vychladne, ošúpeme a nakrájame na kúsky, ktoré vložíme do vyššej nádoby.  Pridáme vajce a časť mlieka. Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Vyššiu nádobu volíme preto, aby sme si nezašpinili celú kuchyňu cviklou, lebo pri mixovaní to môže fŕkať.

Ovsené vločky si pomelieme na jemno. Postupne pridávame mlieko a ovsené vločky tak, aby sme vytvorili stredne husté cesto, z ktorého budeme na panvici formovať placky. Dochutíme soľou a korením. Bryndzový dip bude dosť slaný, takže so soľou to netreba prehánať. Placky opekáme na miernom ohni a pomaly. Toto je dôležité, lebo ak budete mať panvicu veľmi rozpálenú, tak sa Vám placky zvonka pripália a vnútri budú ešte veľmi mokré.

Hotové placky podávame s bryndzovým dipom. Bryndzu si jednoducho zmiešame s trochou jogurtu. Pomer môžete zvoliť podľa seba. Čím viac bryndze, tým bude dip slanší. Nakoniec dozdobíme čerstvou zeleninou a môžeme posypať ľanovými, či tekvicovými semienkami, na jar môžete dozdobiť aj pažítkou, či jarnou cibuľkou a ak mávate nízky tlak, tak si po obede doprajte kávičku 😊.

Dobrú chuť.



Komentáre

Obľúbené príspevky