Cviklové placky s bryndzovým dipom
Samozrejme úplne najvhodnejšia je surová zelenina, ale nie všetky druhy zeleniny bežne konzumujeme surové. Takýto príklad je pre mňa aj cvikla. Je to úžasna a zdravá zelenina, ktorá je nabitá vitamínmi, minerálmi, antioxidantami, detoxikuje organizmus, posilňuje imunitu a okrem iného znižuje aj krvný tlak (mne až príliš a vždy keď zjem niečo čo obsahuje veľa cvikle, tak si musím dať hneď potom kávu).
Donedávna som cviklu vedela využiť iba ako súčasť zeleninovej šťavy. U nás však dosť fičia placky (cuketové predovšetkým), tak som sa rozhodla skúsiť cviklu využiť aj do placiek a boli veľmi chutné, hlavne v kombinácii s bryndzou, ktorá perfektne dopĺňala ich mierne sladkastú chuť.
Potrebujeme:
100 gr ovsené vločky
80 gr varená cvikla (cca. 1 celá menšia cvikla)
1 vajce
cca. 150 - 200 ml mlieka
soľ, korenie
bryndza
jogurt
ľanové semienka/tekvicové semienka/pažítka/jarná cibuľka na dozdobenie
Z tohto množstva mi vyšlo tak cca. 2,5 porcie alebo 2 väčšie porcie. Ja som si ako jednu porciu dala 5 placiek s priemerom cca. 7 cm. Malo by výjsť tak 10 - 12 placiek, podľa toho, akú zvolíte hrúbku.
Hotové placky podávame s bryndzovým dipom. Bryndzu si jednoducho zmiešame s trochou jogurtu. Pomer môžete zvoliť podľa seba. Čím viac bryndze, tým bude dip slanší. Nakoniec dozdobíme čerstvou zeleninou a môžeme posypať ľanovými, či tekvicovými semienkami, na jar môžete dozdobiť aj pažítkou, či jarnou cibuľkou a ak mávate nízky tlak, tak si po obede doprajte kávičku 😊.
Dobrú chuť.
Komentáre
Zverejnenie komentára